28.8.12

«Στον αέρα» TV και ράδιο!



Τα λεφτά μειώνονται διαρκώς στην τηλεόραση,  η ανεξάρτητη Αρχή που ελέγχει τους σταθμούς έχει μη νόμιμη σύνθεση, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει πως εκπέμπουν με ένα καθεστώς που δεν είναι σύννομο  και την ίδια ώρα «παγώνει» η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

Η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση, εξαιτίας του καθεστώτος ελεγχόμενης χρεοκοπίας που βρίσκεται η Ελλάδα, υποχωρεί δραματικά με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να βρίσκονται σε οριακή λειτουργία. Μια και από τις συνέπειες είναι η ημιτελής μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η οποία θα «παγώσει» μετά και τη διακοπή του αναλογικού σήματος το Νοέμβριο. Η υποχρέωση που εντάχθηκε στο Μνημόνιο 2 λήγει για τη χώρα στο τέλος του έτους κι είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί παράταση ως το 2015.
Το πρόβλημα είναι όμως πως δόθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς η δυνατότητα να εκπέμψουν ψηφιακά χωρίς να έχουν άδειες διότι αυτές έχουν λήξει, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τη θητεία των μελών του ΕΣΡ. Αν και έχουν μέγιστη θητεία 8 ετών με δύο παρατάσεις 8+8 μηνών παραμένουν στς θέσεις τους, περίπου 10 χρόνια, από το Μάιο του 2010. Η αντισυνταγματικότητα της παράτασης της θητείας του επισημαίνεται διαρκώς από το ΣτΕ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις παρατάσεις στη λειτουργία των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών. Το ΣτΕ με δύο αποφάσεις, έκρινε πως είναι αντισυνταγματική η λειτουργία τους και πως πρέπει να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: