10.9.12

**Εφαρμόζονται οι «οδηγίες» Προβόπουλου για την ΕΡΤ




Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατατέθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια και περιελάμβανε προτροπές για την ΕΡΤ και το Κανάι της Βουλής. Αν και αποδοκιμάστηκε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχο Χυτήρη, τελικώς εφαρμόζεται. Η  έκθεση δημοσιεύτηκε  τον Οκτώβριο του 2010 και έδινε οδηγίες για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και τη συγχώνευσή της με το κανάλι της Βουλής, αφαιρώντας ταυτόχρονα το ανταποδοτικό τέλος από την ΕΡΤ.

Αναλυτικά, ο  Γ. Προβόπουλος στην έκθεση ανέφερε πως «ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιο τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1,ΝEΤ ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναφέροντας πως «οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτοί είναι πολλοί για μια χώρα μεγέθους της Ελλάδας, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας». Η διαπίστωση αυτή έβριθε λαθών, αφού η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτούνταν από το δημόσιο, αλλά από το ανταποδοτικό τέλος, και βρίσκεται σε διαφορετικό καθεστώς από το Κανάλι της Βουλής, το οποίο και έχει δικό του προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από το κράτος. Επιπλέον, πρόδιδε «τεχνολογική άγνοια», αφού η μετάβαση  στην ψηφιακή τηλεόραση, επιτρέπει την  ανάπτυξη πολλών θεματικών καναλιών.  Από τη λανθασμένη αυτή εκτίμηση, ενδεχομένως να  προέκυψε το κλείσιμο του Πρίσμα+, η απόπειρα επιβολής λουκέτου στην ΕΤ1, ενώ εκεί όπου χρειαζόταν μια πραγματική παρέμβαση, στο Κανάλι της Βουλής, εξαιτίας του υψηλού του κόστους δεν έγινε τίποτε.
«Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευτούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν το 70% του κόστους λειτουργίας τους από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς», πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας» Μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφική και για την ΕΡΤ και για την ιδιωτική αγορά τηλεόρασης. Οι πόροι που υπάρχουν στη διαφήμιση δεν θα αρκούσαν για την ΕΡΤ, η οποί, χωρίς λεφτά, είτε θα κλείσει, είτε  θα χρειαστεί χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Δε, θα αφαιρούσε και άλλους πόρους από την ιδιωτική τηλεόραση που θα οδηγούσε σε άλλα λουκέτα.
«Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους», κατέληγε ο Γ. Προβόπουλος. Η «πρόταση» αυτή εν μέρει υλοποιείται , αφού τώρα επιχειρείται η «υφαρπαγή» του ανταποδοτικού κατά 25% προς την ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: