26.9.12

Δέκα χρόνια στις ίδιες θέσεις!



Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει αν είναι νόμιμη όχι η σύνθεση του ΕΣΡ. Η μελλοντική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στο καθεστώς της ψηφιακής μετάβασης, βρίσκεται σε κίνδυνο από το θεσμικό κενό στο ΕΣΡ, εξαιτίας των αντισυνταγματικών νόμων. 


Τρία από τα μελη της έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια και 4 μήνες  παραμονής στην ίδια θέση, αν και ο νόμος με τις παρατάσεις προέβλεπε 8 χρόνια και 8 μήνες μετά τη λήξη κάθε θητείας, δηλαδή στη μέγιστη διάρκεια 9 χρόνια και 4 μήνες.   Ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΕΣΡ, δικαστικός , Ιωάννης Λασκαρίδης επικαλέστηκε το νόμο 3979/2011  (Ιούνιος) αναφέροντας πως δίνει παράταση τόσο στη δική του θητεία όσο και του Κ Τσουράκη  μέχρι να συνεδριάσει επ. αυτού η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να θέσει το θέμα της αντικατάστασης των μελών στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κομμάτων στη Βουλή! Όμως η διάταξη αυτή που φέρει την υπογραφή του Τηλέμαχου Χυτήρη, είναι αντισυνταγματική, καθώς έγινε για να θεραπεύσει αλλεπάλληλες απόφαση του  Δ Τμήματος του ΣτΕ. Μάλιστα το Δ Τμήμα , με την 2010/2012 απόφαση παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την διάταξη του νόμου, η οποία δεν πρόβλεπε ανώτατο χρονικό όριο διορισμού των μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.  
Σήμερα η σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής: Ιωάννης Λασκαρίδης, αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου επί τιμή, πρόεδρος (ορίστηκε το 2002). Λίνα Αλεξίου, δημοσιογράφος (2011) αντιπρόεδρος,. Εύη Δεμίρη δημοσιογράφος (2002), μέλος. Γιώργος Στεφανάκης δικηγόρος (2011) μέλος. Γιάννης Παπακώστας, (καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, (2002) μέλος, Κωνσταντίνος Τσουράκης, δημοσιογράφος , (2005) μέλος Κωνσταντίνος Αποστολάς Δρ Μηχανικός υπολογιστών και Πληροφορικής(2008), μέλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: