12.11.13

Χρυσή συμφωνία UEFA –British Telecom



“Μονοπώλιο” της British Telecom σε  Champions League και  Europa league  έναντι ποσού  1 δισ. ευρώ εξασφάλισε την αποκλειστική μετάδοση των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, για 3 χρόνια, από την τηλεοπτική σεζόν 2015-16 ως και την περίοδο 2017-18.


Ίσως η απάντηση στην επιλογή αυτή της UEFA να βρίσκεται στο ύψος της προσφοράς της BT. Οι δύο ανταγωνιστές της, το Sky Sports που έχει τα δικαιώματα ως την περίοδο 2014-15 και το ITV έδιναν αθροιστικά λιγότερα από την BT. Έτσι ο απόλυτος έλεγχο του ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία, περνάει  πλέον στη BT η οποία  έχει αποκτήσει ήδη  τα δικαιώματα της Premier League ως τη σεζόν 2015-16, έναντι 880 εκατομμυρίων ευρώ!


Είναι μια συμφωνία τεραστίων διαστάσεων που, επί της ουσίας, «κλειδώνει» σε ένα δίκτυο διοργανώσεις με σημαντική ή και μείζονα  απήχηση . Πρόκειται για ανατροπή  του «κανόνα» που εφάρμοζε η TEAM/ UEFA   για την παράλληλη μετάδοση του Champions League και του  Europa League σε ελεύθερο και συνδρομητικό δίκτυο. Για να ξεπεραστεί αυτός ο μελλοντικός μονοπωλιακός έλεγχος του ποδοσφαίρου, η ΒΤ δεσμεύτηκε από την πλευρά της,  πως εκτός από τους τελικούς των δύο διοργανώσεων  προσβάσιμοι θα είναι μερικοί αγώνες μέσω του BT Sports και σε νοικοκυριά που δεν έχουν  συμφωνία μαζί με το δίκτυο της. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα πολύ σοβαρό προβάδισμα στη συνδρομητική τηλεόραση, η οποία διαθέτει τα χρήματα για να πληρώνει, έναντι της ελεύθερης, η οποία αγκομαχεί για να συγκεντρώσει τα έσοδα, αλλάζοντας καθοριστικά, όμως τους κανόνες του παιχνιδιού. Για να δούμε όμως αν θα βγει και η επένδυση... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: