7.1.14

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 1,3 δισ. ευρώ…


Τα επόμενα 15 χρόνια το ελληνικό κράτος φιλοδοξεί  να εισπράξει 1,365 δισ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος , υπέρ της ΝΕΡΙΤ, για να τα μεταφέρει στο χρέος Και επίσης θέλει να συγκεντρώσει…18,6 εκατ. ευρώ από την ανάθεση της διαχείρισης ολόκληρου του ψηφιακού φάσματος στον πάροχο δικτύου.  Το χάσμα είναι κολοσσιαίο και προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ.

Με το νόμο για τη φορολογία στα ακίνητα, ο οποίος ψηφίστηκε πριν το τέλος του 2013, για μια ακόμη χρονιά πάγωσε ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (20% επί των διαφημίσεων) και η εφαρμογή του μετατέθηκε για την 1η  Ιανουαρίου 2015. Ορθώς εκτιμήθηκε, -αλλά μόνο για το συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη χώρα- πως θα είχε ολέθριες συνέπειες η εφαρμογή στη λειτουργία των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και των ταμείων. Στο μεσοδιάστημα (2010-2014) που δεν εφαρμόστηκε δεν αποφεύχθηκαν όμως ούτε τα λουκέτα στην τηλεόραση (Alter) ούτε η απώλεια των θέσεων εργασίας, με προφανείς συνέπειες στα ταμεία.

Την Πρωτοχρονιά του  2014, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε την επιστροφή του ανταποδοτικού τέλους, υπέρ της ΝΕΡΙΤ, με στόχο τη συγκέντρωση 191 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 91 υποχρεωτικά, κατά τη δήλωσή του Παντελή Καψή, θα πηγαίνουν υπέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποχρεώνοντας τα νοικοκυριά, να δίνουν μήνα και 1,2 ευρώ, για το χρέος. Με τον τρόπο αυτό  μεταφέρεται σε κάθε σπίτι η ζημία από το «πάγωμα» του ειδικού φόρου τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: