26.3.14

Μισθοί στο κενό, τηλεοπτικά δικαιώματα στα ύψη;



Πόσα χρήματα μπορεί να διαθέτει πλέον η τηλεοπτική αγορά για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων;  Σε μία χώρα που έχει ήδη χρεοκοπήσει, όπως μας λένε μέρα και νύχτα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, η μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Θα ισχύσει ο παραλογισμός των προηγούμενων χρόνων και θα θριαμβεύει ο ανταγωνισμός που επιφέρει ζημίες, ή θα επικρατήσει η κοινή λογική;


Σε μια χώρα που εξατμίζονται οι μισθοί και η ανεργία έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, υπάρχει πλέον ζήτημα ηθικής τάξεως για την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Όταν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεινοπαθεί από την δημιουργική καταστροφή που επέβαλε το Μνημόνιο, δεν είναι δυνατόν το κόστος των δικαιωμάτων να εκτινάσσεται στα ύψη.

Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε για λίγο την υπόθεση του  Champions League και της ΕΡΤ. Οι μεγαλύτεροι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας(Mega, ANT1, Σκάι) και το συνδρομητικό δίκτυο του ΟΤΕ TV, με επικεφαλής το Σιμο Κεδίκογλου, υφυπουργό στον Πρωθυπουργό σήμερα, κατήγγειλαν τη σύμβαση που σύναψε η ΕΡΤ με την  ΤΕΑΜ. Η ΕΡΤ, επί διοικήσεως των Λ. Ταγματάρχη και Σ.Στεφάνου είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του Champions League, για 3 χρόνια (2012-15) έναντι τιμήματος ποσού 32,4 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή είχε καταγγελθεί ως σκανδαλώδης, αρχικά από το Σίμο Κεδίκογλου και στη συνέχεια από τα τηλεοπτικά κανάλια, αν και ήταν κατά 20% φθηνότερη σε σχέση με εκείνη της περιόδου 2009-2012 που είχε συνάψει η ΕΡΤ. Τελικώς για τη σύμβαση αυτή εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, και η σύμβαση εκτελέστηκε από την ΕΡΤ(όσο υπήρχε) με το Σίμο Κεδίκογλου μάλιστα να έχει την πολιτική ευθύνη της εταιρείας.

Πλην όμως , σύμφωνα με την άποψη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και του ΟΤE TV το ποσό των 32,4 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε, το 2011 οπότε και υπεγράφη η σύμβαση ως ιδιαιτέρα υψηλό με δεδομένη την κατάσταση που βρισκόταν τότε η χώρα. Όλοι μάλιστα μιλούσαν για την ανυπαρξία της διαφημιστικής αγοράς και ο ΟΤΕ μάλιστα δήλωνε ξεκάθαρα πως η προσφορά της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλή, αν και γνώριζαν πως η ΕΡΤ ήταν κερδοφόρα  και με το ανταποδοτικό τέλος δεν επηρεαζόταν από τις διαφημίσεις.  

Τώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, με τους μισθούς για 4ωρη εργασία να έχουν υποχωρήσει στα 240  ευρώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση των τηλεοπτικών σταθμών, στη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: