19.6.14

Θα πληρώνουν για να βλέπουν τους τελικούς οι θεατές!

 “Κρυφτούλι” από το ΕΣΡ με τα γεγονότα “μείζονος σημασίας”. Με την απόφασή του να δικαιώσει την επιλογή του ΟΤΕ TV να μην επιτρέψει την ελεύθερη μετάδοση του Κυπέλλου Ελλάδος, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Προεδρικό Διάταγμα 109/ 2010 με το οποίο η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Οδηγία 2010/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η οδηγία ορίζει ρητά πως ‘"οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να  μεταδίδουν κατ΄ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που  θεωρείται πως έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία».


Το ΕΣΡ καλύπτεται από το γεγονός, πως ούτε 1998 οπότε και γίνεται  η πρώτη αναφορά σε νόμο, ούτε το 2010, όταν και ενσωματώθηκε η νέα οδηγία το αρμόδιο υπουργείο ΜΜΕ συνέταξε  τη λίστα με τα γεγονότα μείζονος σημασίας. Το ερώτημα είναι γιατί οι υφυπουργοί, Ηλίας Μόσιαλος και Σιμος Κεδίκογλου, δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, που φέρει την υπογραφή του Τηλέμαχου Χυτήρη.


 Με αυτό το πραγματικό δεδομένο το ΕΣΡ, με απόφασή του καταλήγει πως  πως δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου, αφήνοντας εκ νέου απροστάτευτο το θεατή. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα αρκεί απλώς ένας όρος στις συμβάσεις μεταξύ των τηλεοπτικών φορέων και των εκπροσώπων των δικαιωμάτων, για να αποφεύγεται η ελεύθερη μετάδοση των γεγονότων που ενδιαφέρουν το σύνολο του κοινού. Με άλλα λόγια οι θεατές, αν παραμείνει σε ισχύ η απόφαση αυτή θα πληρώνουν πλέον για όλα τα αθλητικά γεγονότα καθώς στο ορατό διάστημα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής λίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: