5.2.15

Έρχεται η δικαστική μάχη για τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας




Την Πέμπτη 19  Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η Έφεση που κατέθεσε η  ΕΠΟ, για τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας. Το Πρωτοδικείο είχε ακυρώσει τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου  και της  Media Goal Ltd .Η απόφαση ανέφερε πως  η ανάδοχος εταιρία  των δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος  της περιόδου 2013-14, 2014-15 και 2015-16 δεν είναι τηλεοπτικός φορέας όπως προϋποθέτει ο νόμος 2725/1999. Την αγωγή είχε καταθέσει η Forthnet, ενώ τα δικαιώματα τελικά κατέληξαν στον  ΟΤΕ TV.


Η ΕΠΟ το επόμενο διάστημα  αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη των δικαιωμάτων της επόμενης 3ετίας, κάτω  από νέα δεδομένα. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο ΟΤΕ TV μετέδωσε ζωντανά και αποκλειστικά τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, παρά την ρητή απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας  για το «κλείδωμα» των αγώνων που έχουν μείζονα σημασία για το κοινό. Ο τελικός μεταδόθηκε ελεύθερα μόνο μετά τη λήξη του από το ΣΚΑΪ


Η  πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση  της προηγούμενης συγκυβέρνησης απαγορεύει την συνδρομητική μετάδοση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, και επιβάλει την ελεύθερη θέαση για την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν. Επιπλέον υπάρχει μια νέα συγκυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή των νόμων στα  ΜΜΕ και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών. 


Η απόφαση του Πρωτοδικείου, αναγνωρίζει πως ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, συνεπώς τα γεγονότα δεν μπορούν να μεταβιβάζονται σε εταιρίες που δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να μεταδοθούν. Το δικαίωμα εκχώρησης των αθλητικών γεγονότων ασκείται περιοριστικά με υποχρέωσης παραχώρησης τους «σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: