29.5.15

Μια νέα μικρή τηλεοπτική αγορά…



Να επαναπροσδιορίσει το τηλεοπτικό σκηνικό δηλώνει πως θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Η πολιτική επιλογή είναι η μείωση των εθνικών αδειών περιεχομένου από 8 που είναι  σήμερα  σε 3 ή 4 και να τις χορηγήσει με τη μορφή της δημοπρασίας. Το οικονομικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το σχεδιασμό αυτό είναι πως έτσι θα υπάρξει μια μικρότερη αγορά στην τηλεόραση που θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των τηλεοπτικών σταθμών, έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο των ζημιογόνων εταιρειών  που επιβιώνουν με τη βοήθεια του τηλεοπτικού δανεισμού.



Το,  υπό επεξεργασία,  νομοσχέδιο θα επιτρέπει σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπέμπουν σήμερα, να συμμετάσχουν στη διαδικασία, με ένα είδος πριμοδότησης επί αντικειμενικών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση πως είναι συνεπείς έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών σημείων. Η τελική  μορφή του σχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν δύο ανοικτά ζητήματα. Το ελληνικό δημόσιο έχει υπογράψει, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μια 15ετή σύμβαση με τη  Digea για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια, ως το 2029. Η κυβέρνηση θεωρεί πως το τίμημα των 18,3 εκατ. ευρώ είναι χαμηλό και θέλει να το αναπροσαρμόσει προς τα πάνω.

Το δεύτερο φλέγον ζήτημα είναι η λειτουργία του ΕΣΡ, το οποίο πλέον λειτουργεί όχι με την πλήρη σύνθεση των επτά μελών, αλλά με τέσσερα. Το Σύνταγμα ορίζει πως το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών και συνεπώς η δημοπρασία των συχνοτήτων μπορεί να αμφισβητηθεί στην περίπτωση που δεν αποκτήσει «καθαρή» σύνθεση με 7 μέλη.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: