8.1.16

Το Netflix έρχεται συμπληρώσει...

Πως θα επηρεάσει η  παρουσία του Netflix τις συνήθειες των θεατών στην Ελλάδα; Η είσοδός της χαρακτηρίζει aπό πολλούς χαρακτηρίζεται ως «βιαστική» με τον τρόπο που έγινε (χωρίς υπότιτλους, λίγες επιλογές, κακή ποιότητα εικόνας κτλ) και μάλλον είναι δύσκολο να “απειλήσει” τους μεγάλους παίχτες της συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova και ΟΤΕ TV. Τουλάχιστον με τον αυτόν τον πρόχειρο τρόπο που μπαίνει στην αγορά. Η πρώτη ορατή επίπτωση είναι πως θα βλέπουμε ταινίες και σειρές στην Ελλάδα,  πληρώνοντας απευθείας μια αμερικάνικη εταιρεία, στέλνοντας απευθείας χρήματα στο εξωτερικό…


Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι όπου πήγε το Netflix δεν περιόρισε καθόλου τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Αποτελεί μια συμπληρωματική, προς τη συνδρομητική τηλεόραση, υπηρεσία, καθώς υπολείπεται κατά πολύ περιεχομένου Το περιεχόμενο που προσφέρει στην Ελλάδα, θα είναι ακόμα πιο περιορισμένο από αυτό που προσφέρει στις υπόλοιπες χώρες, λόγω δικαιωμάτων. Η έλλειψη ελληνικών υποτίτλων στο Netflix κάνει το περιεχόμενο της πλατφόρμας του, μη προσβάσιμο στην ελληνική οικογένεια, ενώ η ποιότητα εικόνας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική για το μέσο Έλληνα χρήστη.
Σε σύγκριση με τη Nova έχει προφανή έλλειψη αθλητικού περιεχομένου. Σε επίπεδο κινηματογραφικού περιεχομένου, μέσα από τις συμφωνίες με τα μεγαλύτερα studios του Hollywood, τα  Novacinema προβάλλουν εμπορικές ταινίες και τις δημοφιλέστερες σειρές. The Knick, NCIS, Black Sails, Cedar Cove είναι μόνο μερικές από τις σειρές που ήδη προβάλλονται, ενώ αναμένεται ο νέος κύκλος του Game of Thrones. Αλλά, ούτε ο ΟΤΕ απειλείται καθώς έχει ήδη σημαντική παρουσία στα αθλητικά γεγονότα, ενώ πλέον διαθέτει μια αρκετά καλή γκάμα ταινιών και σειρών πρώτης προβολής  από την παγκόσμια παραγωγή.

Το Netflix διαθέτει κυρίως library τίτλους, δηλαδή σειρές που έχουν ήδη παιχτεί. Στα κανάλια Novacinema, αλλά και στα κανάλια Fox (Nova, OTE TV , Cyta)  οι συνδρομητές βλέπουν όλα τα καινούρια επεισόδια, πολύ κοντά ή ακόμα και ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους. Οι μόλις 2-3 πρεμιέρες το χρόνο στο Netflix (σειρές δηλαδή που πρωτοπαίζουν εκεί), για το τίμημα στο οποίο προσφέρονται (12€/μήνα), την κάνουν μία αρκετά ασύμφορη πρόταση.
Μιλώντας για την τιμή, καθώς στη συνδρομή του Netflix θα πρέπει να προστεθεί και αυτά που καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό για τηλέφωνο και internet. Στο ίδιο πεδίο ο ανταγωνισμός των εταιρειών είναι αρκετά ισχυρός και η Nova έχει το προβάδισμα με την  υπηρεσία Nova 3Play (29,90 ευρώ).

Το Netflix μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ευεργετικά για τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς θα βοηθήσει στην εμπέδωση της κουλτούρας της πληρωμής του περιεχομένου και του σταδιακού περιορισμού της πειρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: