15.2.16

Κενά στη Ραδιοτηλεόραση, κενά στο Σύνταγμα

Ποιες λύσεις υπάρχουν για να μην τιναχτεί η διαδικασία στον αέρα


Το πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πνίγει» τους θεσμούς. Οι χειρισμοί γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες είναι υψηλού ρίσκου και βάζουν σε δοκιμασία  το κοινοβούλιο και τα μέσα ενημερωσης.

1. Το ΕΣΡ κατά παράβαση του Συντάγματος από τον περασμένο Οκτώβριο δεν λειτουργεί, ύστερα από το Νομο 4339/2015 και μετά την προκλητική άρνηση της αντιπολίτευσης δια στόματος Τραγάκη να συναινέσει στη Ραδιοτηλεοπτική αρχή ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή. Η θέση αυτή που τελεί υπό την έγκριση του προέδρου της ΝΔ Κυριακού Μητσοτάκη, σημαίνει πως ακόμη και αν χορηγηθούν οι άδειες, η ραδιοτηλεόραση δεν θα ελέγχεται από την αρμόδια Αρχή δημιουργώντας μαύρη τρύπα στο Σύνταγμα.


2. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών λειτουργεί απολύτως παράνομα καθώς εκλείπει και ο μανδύας των αντισυνταγματικών παρατάσεων λειτουργίας που εξέδιδαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούμενες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία περί προκήρυξης των αδειών στην ψηφιακή εποχή(Νομος Ρουσόπουλου).

3. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της προκήρυξης και του ελέγχου χορήγησης των αδειών δημιουργεί εκ νέου θέμα αντισυνταγματικότητας και επιστρέφει  τη λειτουργία των θεσμών 20 χρόνια πίσω όταν ο εκάστοτε υπουργός είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη λειτουργία της Ραδιοτηλεόρασης (Νομος Βενιζέλου)


 Δημιουργούνται μαύρες τρύπες στο Σύνταγμα οι οποίες είναι εφικτό ακόμη να καλυφθούν. Υπάρχουν πολιτικές και τεχνικές λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Αν η κυβέρνηση επεκτείνει τον αριθμό  των επιτροπών στη Διάσκεψη των  Προέδρων της Βουλής, μπορεί να συγκροτήσει ΕΣΡ. Η πρόταση έχει εδώ και μήνες κατατεθεί και έχει μικρότερο ρίσκο από την σημερινή επιλογή της κυβέρνησης,
Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να εκπέμψει τουλάχιστον ένα κανάλιι σε HD, αν και η ΕΙΤΗΣΕΕ/ DIGEA πιστεύει και θεωρεί πως χωράνε περισσότερα, ως και 16. Η χώρα όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη για μετάδοση προγραμμάτων σε Υψηλή Ευκρίνεια, αντιθέτως με μικρές αλλαγές μπορούν να χωρέσουν ακόμη και 6 σταθμοί σε SD εικόνα, ανά ψηφιακό πολυπλέκτη. Η Ελλάδα μπορεί να μεταθέσει αργότερα τη συζήτηση για τη μετάδοση σε HD, αν σκεφτεί κανείς πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές που παρακολουθούν αναλογική τηλεόραση.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων της διαπλοκής μπορεί να γίνει θεσμικά με ένα σοβαρό ΕΣΡ που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τα πανεπιστήμια, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδας και να λύσει τα ανοικτά ζητήματα των ύποπτων δανειοδοτήσεων, των τηλεοπτικών μετρήσεων, των παρένθετων προσώπων. Να πράξει το αντίθετο από όσα έκανε η προηγούμενη ραδιοτηλεοπτική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: